Geef jouw haar een lente schoonmaak en verwijder build-up
De lente is van start gegaan en veel mensen gaan beginnen aan de grote schoonmaak in huis. Geef naast jouw huis, je haar ook eens een grote schoonmaak. Door je haar bloot te stellen aan diverse externe factoren zoals haarproducten maar ook bijvoorbeeld luchtvervuiling kan er build-up in jouw haar ontstaan. Deze build-up is iets wat je zo snel mogelijk uit je haar wilt wassen omdat dit op lange termijn kan resulteren in haar schade. Wie de CG-methode volgt heeft waarschijnlijk al wel gehoord van de term build-up. Heb jij hier nou nog nooit van gehoord, of wil je er graag meer over weten? Lees dan zeker verder in de blog waarin we je alles vertellen over build-up. Wat is het nou eigenlijk, wat doet het met je haar, hoe kom je eraan en belangrijker nog hoe kom er weer vanaf en zorg je ervoor dat het zo goed mogelijk wordt voorkomen?
Wat is build-up nou eigenlijk?
Build-up is als het ware een laagje dat over jouw haar ligt. Dit laagje is een opeenstapeling van restjes producten, maar kan ook komen door andere externe factoren, We zullen zo ingaan op hoe build-up kan ontstaan. Het laagje van deze opeenstapeling zorgt ervoor dat jouw haar geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Dat kan uiteindelijk dus resulteren in ongezond en zelfs beschadigd haar dat er dof, futloos en ongezond uitziet. Daarnaast kan build-up ook voor andere gevolgen zorgen die we later zullen bespreken.
Wat zijn de oorzaken en gevolgen?
Je weet nu wat build-up is, maar hoe kom je hier eigenlijk aan? Build-up kan op verschillende manieren ontstaan in je haar en vaak is het ook nog eens een combinatie van de verschillende oorzaken. Je kunt bij de oorzaken voornamelijk denken aan invloeden van bijvoorbeeld buitenaf zoals luchtvervuiling, uitlaatgassen, vuil- en stofdeeltjes en kalk vanuit het water. Naast deze externe invloeden kunnen ook jouw haar producten zorgen voor build-up. Wanneer jij je haar wast en een conditioner of masker gebruikt is het belangrijk dat je dit grondig uit het haar spoelt. Doe je dit niet dan blijven er restjes achter in het haar waardoor de build-up kan ontstaan. In sommige haarverzorgingsproducten zitten ook ingrediënten die op hun beurt kunnen zorgen voor build-up. Dat zijn de volgende ingrediënten:
Niet in water oplosbare siliconen (ingrediënten die eindigen op -cone of -xane zónder PEG of PPG ervoor)
Minerale oliën
Waxen
Proteïne (let op: sommige haartypes hebben proteïne nodig, kies dan één product mét proteïne in jouw haarroutine)
Vette alcohol (cetyl alcohol bijvoorbeeld)
Polymeren
Je kunt build-up in het haar herkennen doordat dit bepaalde gevolgen kan hebben voor je hoofdhuid en je haar. Welke gevolgen dat zijn? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
Je haar wordt slap, futloos en je kunt er niks meer mee. Vooral krullenkoppen zullen er last van hebben en geen of weinig krul kunnen creëren.
De punten van je haar kunnen extreem droog en zelfs een beetje stug aan gaan voelen
Je haar wordt dof
Er ontstaat pluis in het haar
De hoofdhuid kan gaan jeuken en schilferen
Vette hoofdhuid en vet haar waardoor de voedende ingrediënten niet meer kunnen intrekken in het haar
Je haarproducten doen hun werk niet meer of minder goed
Hoe krijg je build-up uit je haar?
Er zijn verschillende manieren om build-up uit jouw haar te verwijderen. Gebruik jij altijd zeer milde shampoos en veel haarproducten, dan is eens in de zoveel tijd een goede reinigende shampoo echt nodig om jouw haar écht zuiver te maken. Een milde shampoo reinigt vaak net niet genoeg om alle productresten en vuildeeltjes uit je haar te verwijderen. Een intensief reinigende shampoo bevat sulfaten welke agressief kunnen zijn voor je haar, gebruik deze shampoo daarom maar zo eens in de 6-9 weken. De Lakmé Teknia Scalp Care Detox Shampoo is een goede optie. Deze reinigt het haar intensief en is verrijkt met 94% natuurlijke ingrediënten. Het gebruik van een scalpbrush kan je helpen bij het losmaken van de resterende achtergebleven deeltjes in je haar. Gebruik bijvoorbeeld de Tangle Teezer Scalp Brush.
Gebruik jij weinig haarproducten, of zitten er weinig schadelijke ingrediënten in jouw haar routine, maar ervaar je de gevolgen van build-up? Dan kan het natuurlijk ook door externe factoren komen. Het kan dan goed zijn om toch een detox shampoo te gebruiken. Echter is het nu niet nodig om sulfaten toe te voegen aan jouw routine, en kun je ook uit de voeten met een goede detox shampoo zonder schadelijke ingrediënten zoals de K18 Peptide Prep Detox Shampoo. Meer items zonder schadelijke ingredïenten die build-up kunnen veroorzaken vind je op de Curly Girl Pagina. Ook wanneer je geen krullen hebt kunnen deze items goed zijn om in jouw haarverzorgingsroutine toe te passen.
Heb jij na bovenstaande nog steeds last van build-up in je haar waardoor je haar nog steeds dof en futloos is met een jeukende en geïrriteerde hoofdhuid? Dan kan het goed zijn dat jij baat hebt bij een pre-scrub welke je gebruikt vóór je het haar gaat wassen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een scrub-gel die je gebruikt om de hoofdhuid en de haaraanzet door middel van een scrub te reinigen. Gebruik de Fanola Pre-Shampoo of de Lakmé Teknia Scalp Care Detox Gel. Deze gels gebruik je zoals benoemd voor je het haar gaat wassen en zorgen ervoor dat de build-up alsvast los komt te zitten waardoor dit makkelijker kan worden uitgewassen. Het kan nodig zijn om je haar twee keer te wassen. Wat ook goed werkt tegen build-up is een klei. De Wella Elements Purifying Pre Shampoo Clay werkt naast het verwijderen van build-up ook goed tegen roos in het haar. Met 97% is deze klei mild voor het haar en voorziet dit juist van een voedende verzorging.
Build up voorkomen
Je weet inmiddels wat build-up is, wat het veroorzaakt en hoe je ervanaf komt. Waarschijnlijk ben je ook benieuwd of en hoe je build-up in jouw haar kunt voorkomen in de toekomst. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zo min mogelijk last te krijgen van build-up in je haar. Allereerst 'Less is more'! Gebruik niet te veel van jouw haarverzorgings- of styling product. Wanneer je dan alsnog iets te weinig hebt, kun je liever iets extra's pakken dan dat je te veel in je haar hebt gebruikt. Het regelmatig gebruiken van een effectieve (maar milde) shampoo kan ook wonderen doen voor je haar. Dan hoef je niet met agressieve haarproducten jouw haar te verlossen van build-up. Daarnaast is het gebruik van producten waar de verzwarende en schadelijke ingrediënten sterk aangeraden. Deze producten zullen veel minder snel build-up veroorzaken. Ook is het belangrijk dat jij jouw haar producten tijdens het uitspoelen ook echt goed en grondig uitspoelt zodat er geen restjes achterblijven. Een laatste makkelijke tip: maak jouw tools zoals borstels, kammen en je haardroger goed schoon en verwijder stof en vuildeeltjes regelmatig. Zo kunnen deze deeltjes jouw haar niet bereiken.
Geef je haar een lenteschoonmaak met de producten van Hairaction.nl
Zijn jouw ogen geopend geworden door deze blog en denk je dat het tijd is dat jij jouw lenteschoonmaak verlengd naar jouw haar? Dan vind je alles wat je hiervoor nodig hebt bij Hairaction.nl, dé kappersgroothandel van Nederland. Heb jij toch nog een aantal vragen? Dan staan wij uiteraard voor je klaar. Je kunt telefonisch contact met ons opnemen door te bellen naar +31(0)46 420 04 70 of een mailtje sturen naar expert@hairaction.nl.