Sulfaatvrije shampoo: dit moet je weten
We maken allemaal gebruik van een shampoo. Maar gebruiken we wel een shampoo die goed is voor ons haar? Dit is een vraag waar we ons steeds meer mee bezig houden. We willen weten welke ingrediënten er in onze haarverzorgingsproducten zitten, en vooral in onze shampoos. Een ingrediënt die we steeds meer willen vermijden zijn sulfaten. Maar waarom is dat? Waarom willen we steeds vaker een shampoo zonder sulfaten? Dat lees je hier.
Wat zijn sulfaten?
We letten steeds meer op de ingrediënten die op de verpakkingen van onze shampoos staan weergegeven en gaan vooral op zoek naar sulfaten. Maar wat zijn sulfaten nu eigenlijk? Sulfaten zijn een reiniger die vuil en productresten uit het haar spoelt. Een reiniger die bestaan uit esters en zouten van zwavelzuur. Sulfaten ontvetten het haar door talg en olie te verwijderen. Dit is de reden waarom het zo vaak voorkomt in een shampoo. Het is hét reinigende ingrediënt waardoor het haar schoner wordt. Daarnaast zorgen sulfaten voor het heerlijke, schuimende effect van een shampoo.
Hoe slecht zijn sulfaten voor het haar?
Als sulfaten het haar reinigen, waarom zijn we dan tegenwoordig allemaal zo anti-sulfaten? Dit heeft te maken met de andere effecten die sulfaten ook wel hebben op het haar. Sulfaten ontvetten het haar, maar drogen het haar ook uit. Droog haar is vaak ongezond haar. Het gaat sneller klitten, wordt kroezig en pluizig, en het wordt dof en onhandelbaar. Dit wil je uiteraard vermijden.
Ook kunnen sulfaten zorgen voor irritaties aan de hoofdhuid. Sulfaten kunnen soms zo agressief het haar reinigen dat het de natuurlijke talgproductie en de natuurlijk olielaag van de hoofdhuid aantast. Deze laag dient de hoofdhuid te beschermen tegen eventuele schadelijke invloeden van buitenaf zoals schadelijke ingrediënten in haarproducten.
Nadelen van sulfaten nog even op een rijtje:
- Sulfaten drogen het haar uit
- Ze kunnen huidirritaties veroorzaken
- Agressieve sulfaten tasten de natuurlijke talgproductie en olielaag aan
- Het haar wordt uiteindelijk droog, dof en onhhandelbaar
- Bij gekleurd haar tasten sulfaten de haarkleur aan
Toch wil dit niet zeggen dat alle sulfaten schadelijk zijn voor het haar. Er zijn namelijk meerdere sulfaten, zowel milde varianten als agressieve varianten. Hoe je deze herkent, leggen we je hier uit.
Hoe herken je sulfaten?
Er bestaan dus meerdere sulfaten. Hoe herken je welke sulfaten slecht zijn voor het haar? We zetten de sulfaten op een rij waarvoor je het beste kunt uitkijken:
- Ammomium Lauryl Sulfate - ALS
- Ammomium Laureth Sulfate - ALES
- Sodium Lauryl Sulfate - SLS
- Sodium Laureth Sulfate - SLES
Ammomium Lauryl Sulfate (ALS) is de meest agressieve variant en wil je het liefste vermijden in je haarproducten. Dit is de echte boosdoener.
Nu ben je vast ook benieuwd naar de mildere varianten. Dit zijn de mildere sulfaten die niet per se schadelijk zijn voor je haar:
- Sodium Coco-Sulfate - SCS
- TEA Laureth Sulfate - TLES
- TEA Lauryl Sulfate - TLS
- Sodium Myreth Sulfate - SMES
Sodium Coco-Sulfate is de minst agressieve sulfaat die er is. Mocht je deze tegenkomen tussen de ingrediënten, dan hoef je je nergens druk om te maken.
Is sulfaatvrije shampoo beter voor je haar?
Omdat sommige varianten van sulfaten vrij agressief kunnen zijn van het haar, willen mensen het het liefste volledig vermijden. Daarom zijn shampoos zonder sulfaten steeds populairder aan het worden. Sulfaatvrije shampoos hebben zowel voordelen als nadelen. Een aantal voordelen voor het gebruik van een shampoo zonder sulfaten
Sulfaatvrije shampoos voorkomen uitdroging van het haar
Sulfaatvrije shampoos vermijden hoofdhuid irritaties
Sulfaatvrije shampoos hebben vaak meer natuurlijke ingrediënten
Nu vraag je je vast af welke nadelen een shampoo zonder sulfaten kan hebben. Helaas zijn deze er ook, maar is het niet zo erg als de nadelen van een shampoo met sulfaten:
- Je haar en hoofdhuid moet langer wennen aan een shampoo zonder sulfaten
- Sulfaatvrije shampoos kunnen soms duurder zijn dan shampoos met sulfaten
- Sulfaatvrij betekent niet alcoholvrij of zeepvrij, ingrediënten die alsnog het haar kunnen uitdrogen
Er zijn dus zowel positieve punten als negatieve punten op te noemen over een sulfaatvrije shampoo. Maar wanneer je de voordelen en nadelen van een shampoo met sulfaten en een shampoo zonder sulfaten tegen elkaar opweegt, zul je begrijpen waarom een sulfaatvrije shampoo toch de populairdere keuze is.
Wat is de beste sulfaatvrije shampoo?
Nu je weet wat sulfaten in shampoos precies doen, ben je vast benieuwd naar de beste sulfaatvrije shampoos die er zijn, niet? Dit zijn onze favoriete keuzes:
Olaplex No. 4 Bond Maintenance Shampoo
Dé ideale shampoo voor droog, weerbarstig en beschadigd haar. Deze shampoo van Olaplex zorgt voor een milde reiniging en heeft herstellende en verzorgende eigenschappen voor het haar. Haar dat beschadigd is krijgt een boost aan levendigheid, waardoor het haar weer gezonder aanvoelt en oogt.
Bekijk hier de Olaplex No. 4 Bond Maintenance Shampoo
Lakmé Teknia Organic Balance Shampoo
Niet alleen is deze shampoo van Lakmé vrij van sulfaten, maar ook van minerale oliën, siliconen en parabenen. Dit maakt de shampoo extra veilig voor gebruik. Deze vegan shampoo bestaat voor 93% uit natuurlijke ingrediënten en is daardoor een populaire keuze binnen de beautywereld.
Bekijk hier de Lakmé Teknia Organic Balance Shampoo
Fudge Clean Blonde Damage Rewind Shampoo
Zoek je de ideale zilvershampoo? Dan is de Fudge Clean Blonde Damage Rewind Shampoo een top keuze. Deze Fudge zilvershampoo is ideaal voor blond en geblondeerd haar dat ook nog eens beschadigd is. Geef je haar de ultieme verzorging en tegelijkertijd een koele tint.
Bekijk hier de Fudge Clean Blonde Damage Rewind Shampoo
Deze sulfaatvrije shampoos zijn niet alleen een favoriete keuze van ons, maar zijn in de hele kappers- en beautywereld een populair item. Voor welke kies jij?
Waar koop je sulfaatvrije shampoo?
Ben je nog op zoek naar een sulfaatvrije shampoo? Neem dan een kijkje naar alle sulfaatvrije shampoos die we bij Hairaction.nl verkrijgbaar hebben. Mocht je nog vragen hebben over een van de shampoos of zou je graag geadviseerd willen worden? Dan staan wij altijd voor je klaar. Je kunt je vragen stellen door een mail te sturen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)46 420 04 70.