De Curly Girl Methode, het stappenplan voor jou uitgelegd!
Inloggen
Winkelmandje
Klantenservice? Elke werkdag bereikbaar
Sinds 1988 Bezoek onze showroom (3000 m2)
Uitstekende beoordeelding (4.75 / 5.0)
Zakelijke klant? Klik hier om in te loggen
Voor 17.00 besteld? Morgen al in huis!
Klantenservice Direct een medewerker spreken?
Uitstekend beoordeeld Meer dan 4.000 reviews

Curly Girl Methode

Curly Girl Methode
Geplaatst op 23-4-2024 door Anne

De Curly Girl Method: wat houdt dit in?

Wellicht heb je er al eerder over gehoord, of ben je nu voor het eerst geïnteresseerd in de Curly Girl Methode. Maar wat houdt deze methode precies in? Voor wie krullend haar heeft, biedt de Curly Girl Methode een doeltreffende manier om je krullen op de juiste manier te verzorgen. Het resultaat? Krullen die stralen van gezondheid, definitie en glans. Maar de methode gaat verder dan alleen de juiste stylingtechnieken; het draait ook om de selectie van haarverzorging die het verschil maken.

Een essentieel principe van de Curly Girl Methode is het vermijden van bepaalde ingrediënten in haarproducten, zoals siliconen, sulfaten, parabenen, waxen, uitdrogende alcohol en minerale oliën. Deze ingrediënten kunnen je haar uitdrogen of een laagje achterlaten dat de effectiviteit van verzorgende producten belemmert.

In deze blog nemen we je mee in de wereld van de Curly Girl Methode, delen we waardevolle tips en bieden we een stappenplan waarmee je op weg kunt naar prachtig verzorgde krullen. Of je nu een doorgewinterde professional bent in krullenverzorging of net begint, deze gids helpt je om het meeste uit je krullen te halen.

Beginnen met de CG methode? Het stappenplan.

Je wilt beginnen met de Curly Girl method, maar je weet niet hoe? Geen probleem dat begrijpen wij maar al te goed. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Het is wel gemakkelijk als je je haareigenschappen al weet. Weet je die niet, lees dan even de blog: CG-Methode, ontdek jouw haareigenschappen. We geven jou een klein stappenplan zodat jij al een stapje verder bent naar mooi verzorgde krullen.

Stap 1: De verzorging van jouw bos krullen

De volgende stap is uitzoeken welke haarverzorgingsproducten je nodig hebt afgestemd op jouw haar. Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten producten die je kunt gebruiken tijdens de CG methode. Laat je hier vooral niet door afschrikken! Het is heel belangrijk om rekening te houden met de ingrediënten. CG proof producten zijn vrij van parabenen, sulfaten, siliconen, waxen, uitdrogende alcohol en minerale oliën. Deze ingrediënten zijn namelijk schadelijk voor je haar en zullen je haar uitdrogen. Siliconen leggen juist een laagje om je haar waardoor de verzorgende ingrediënten niet meer tot in je haar kunnen komen.

Final Wash
Wanneer je begint met de CG methode wordt het altijd aangeraden om te beginnen met een Final Wash. Dit hoef je alleen de eerste keer te doen. Wat houdt dat in? Shampoos die dienen als Final Wash zijn cg proof, maar bevatten wel sulfaten om jouw haar goed te kunnen reinigen van alle achtergebleven producten en overtollig vet in het haar. Gebruik bijvoorbeeld de Wella Invigo Balance Clean Scalp Shampoo.

Shampoo
Om jouw haar te reinigen (nadat je al een Final Wash hebt gedaan) gebruik je een CG shampoo. Maar let op: ook met een cg shampoo raden wij aan je haar zo min mogelijk te wassen om uitdroging te voorkomen. De Wella Nutricurls Waves Shampoo met proteïne of Kis Green Curl shampoo zonder proteïne zijn hier goede opties voor. Het is niet nodig om een shampoo te laten intrekken.

Cowash
Wil je jouw haar toch wat vaker opfrissen, maar niet iedere keer shampoo gebruiken? Dan is een Cowash voor jou een ideale oplossing. Een cowash zit tussen een shampoo en een conditioner in. Je kunt dit het beste zien als een conditioner met een aantal reinigende ingrediënten erin. Een cowash zoals de Kiki Curls #1 Cleanser hoef je niet te laten intrekken.

Conditioner
Heb je jouw haar gewassen, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een conditioner. Hiermee wordt je haar gevoed en ontklit. Je kunt een conditioner ook gebruiken om het haar mee te wassen in plaats van een shampoo. De meeste conditioners laat je 2-5 minuten intrekken. De Kis Green Curl conditioner is een heerlijke conditioner zonder proteïne. Liever wel proteïne? Dan kun je de KIS Green Repair Conditioner gebruiken.

Haarmasker/Deepconditioner
Een haarmasker/deepconditioner (deepco) is belangrijk om te gebruiken na het wassen wanneer je geen conditioner gebruikt. Een haarmasker of deepco voedt je haar intens. Het is ook belangrijk om na een final wash gebruik te maken van een intense voeding in de vorm van een haarmasker of deepconditioner. Voor de blondines met krullen is het Schwarzkopf Blond Me All Blondes Detox Mask een zeer geschikt haarmasker, maar ook de Kiki Curls #2 Recovery Mask is een goede optie.

Leave-in conditioner
Ben je klaar met jouw haarverzorgingsritueel onder de douche? Wanneer je jouw haar nog wat extra verzorging wilt geven na een conditioner of haarmasker, of wanneer je geen conditioner of masker gebruikt kun je een leave-in conditioner in je haar gebruiken. Deze spoel je, zoals de naam al verraad, niet uit het haar. Een leave-in conditioner hydrateert en voedt je haar. Gebruik bijvoorbeeld de Kis KeraShield Leave-in

Curl activator
Wanneer je je krullen wilt verstevigen en verzorgen is een curl activator cream een goede optie, zoals de Kiki Curls #3 Wonder Finish of de REF Curl Cream N°244. Dit geeft je haar extra verzorging en kan de werking van de opvolgende styling producten versterken. Let er wel op dat deze producten vaak wat zwaarder kunnen zijn voor je haar.

Stap 2: Kies je stylingproducten


Als je klaar bent met de verzorging van je haar, is het tijd om je haar te stylen. Er zijn een aantal productsoorten die je kunt gebruiken. Welke producten je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van je haar en het gewenste resultaat. Hieronder zetten we er weer een aantal voor je op een rij.

Gel/Custard
Door het gebruik van een gel of custard zorg je ervoor dat jouw krullen geen pluis krijgen tijdens het droogproces. Deze producten zorgen voor een hard laagje om jouw krullen zodat deze in toom worden gehouden. Wil je meer hold? Gebruik dan een gel in je haar voor je dit gaat drogen. Kijk eens naar de Wella Eimi Pearl Styler gel. Heb je liever iets flexibelere krullen? Dan kun je ook met een custard goed uit te voeten. Dit harde laagje laat je overigens niet zitten in je haar, maar kneed je eruit wanneer je haar 100% opgedroogd is.

Mousse
Mousse is een goede aanvulling op een gel. Je geeft de gel meer kracht en creëert extra volume. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alleen mousse te gebruiken. Het is hierbij maar net wat jouw haar fijn vindt. Gebruik bijvoorbeeld de Wella EIMI Nutricurls Boost Bounce mousse.

Haarolie
Sommige gels of mousse kunnen een harde laag creëren in je haar, dit noemen we ook wel een cast. Dit wil je aan het eind uit je haar knijpen zodat je mooie zachte krullen krijgt. Dit kun je het beste doen met een beetje olie op je handen. Hiermee zorg je ervoor dat je geen pluis in je krullen knijpt. Ook wordt je haar met een olie beschermd en je hoofdhuid verzorgd.

Hieronder vind je nog een aantal overige Curly Girl proof producten. Deze zijn, afhankelijk van het gewenste resultaat, te gebruiken voor ieder krul type.

Stap 3: Aanbrengen van de producten


Nu denk je misschien, wat is er moeilijk bij het aanbrengen van de verzorgingsproducten en de styling producten? Nou, helemaal niks. Maar er zijn een aantal handige manieren waarop je dit zou kunnen doen.

Squish to condish
Heb je wel eens gehoord van squish to condish? Dit kun je onder de douche doen met de conditioner of het haarmasker. Wanneer je dit hebt aangebracht op je haar, laat je jouw haar ondersteboven hangen en knijp je het product met je handen goed in het haar. Langzaam vormt zich een compact krullen patroon in je haren wanneer je dat op deze manier doet. Ook kun je deze techniek toepassen op nat haar met de stylings producten.

Praying hands
De praying hands techniek is een techniek om jouw stylingsproducten zo gelijkmatig mogelijk in je haar te verdelen. Je verdeelt het product over je beide handen en vervolgens aan weerszijden van je haar maak je een ‘bid’ beweging met je handen van boven naar beneden. Knijp niet te hard tussen je handen, je wilt je krullen natuurlijk niet platdrukken.

Stap 4: Het stylen van jouw haar

Oké, je hebt nu je haar verzorgd en jouw favoriete styling producten in je haar gedaan, en nu? Er zijn ook hier weer diverse methodes om jouw haar te stylen. Dit is allemaal afhankelijk van jouw haar en het resultaat dat je wilt bereiken. Ik zal hier kort ingaan op de meest voorkomende methoden.

Ploppen
Met ploppen wordt bedoeld dat je, wanneer je de styling producten in je haar hebt gedaan, je haar wikkelt in een microvezeldoek of gewoon een simpel katoenen T-shirt. Het is belangrijk dat je jouw haar alvast scruncht met je handen zodat de krullen zich al vormen voor je jouw haar wikkelt in een doek. Door te ploppen droogt je haar pluisvrij op en bespaar je tijd op het föhnen van je haar. Overigens is het belangrijk dat je geen badstoffen handdoek gebruikt voor het drogen van je haar. Waarom niet? Dit zorgt voor extra pluis in je haar en dat is natuurlijk wat je juist niet wilt in je mooie bos krullen.

Föhnen/Diffusen
Föhnen met een diffuser, waarschijnlijk klinkt je dit bekend in de oren. Wanneer je haar nog nat is en je niet de hele dag de tijd hebt om jouw natuurlijk te laten drogen of wanneer je haar volume kan gebruiken is dit een goede optie. Zorg ervoor dat je jouw haar beschermt tegen de warmte van de föhn. Dit doe je met een hittebeschermende spray. Het beste föhn je jouw haar door op de kop te gaan hangen en van onderop te föhnen. Zet de föhn op de minst warme stand en zachtste stand. Zo voorkom je uitdroging en pluis in je haar. Vervolgens diffuse je jouw haar tot ongeveer 80% droog. De rest laat je drogen door de lucht.

Scrunch out the Crunch
Is jouw haar volledig opgedroogd? Dan kan het zijn, afhankelijk van de producten in je haar, dat je nog harde krullen hebt. Dat noemen we de cast in je haar. Deze kun je met de scrunch out the crunch techniek eruit knijpen. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Wanneer je haar 100% droog is knijp je ondersteboven met je handen, eventueel met een beetje olie, de harde cast uit het haar. Hierna zul je merken dat je haar lekker zacht is en mooi in de krul zit.

Refreshen
Je weet inmiddels dat we aanraden je haar zo min mogelijk te wassen wanneer je de CG methode volgt. Natuurlijk is het wel mogelijk om jouw haar tussendoor even op te frissen en weer definitie aan je krullen te geven. De ene krullenbol hoeft tussendoor helemaal niks aan het haar te doen en de andere krullenbol zal wel iedere dag zijn of haar look moeten fatsoeneren. Spray een beetje water op je haar met een waterverstuiver en voel dan even hoeveel product er nog in je haar zit. Voelt het plakkerig aan, dan zit er nog genoeg product in. Zo niet, dan kun je rustig nog een beetje product mengen met water in je handen en aanbrengen op het haar. Wanneer je dit nodig acht, kun je dit weer met de diffuser drogen. Soms is het alleen nodig om een beetje olie aan te brengen om je haar weer pluisvrij te krijgen.

Proteïnen en Moisturizers

Nog even over proteïnen en moisturizers, het is namelijk belangrijk om te weten waar jouw haar behoefte aan heeft. De balans tussen deze twee is namelijk een moeilijke, maar belangrijke zoektocht. Hier komen jouw haar eigenschappen om de hoek kijken. De elasticiteit in combinatie met porositeit bepalen namelijk wat jouw haar nodig heeft.

Wanneer je kijkt naar je haar elasticiteit is het belangrijk te weten dat je bij een lage elasticiteit, moisture mist. Je hebt wel al veel proteïne in je haar, dat kun je achterwege laten bij het kiezen van de producten. Bij een te hoge elasticiteit heb je juist al heel veel moisture in je haar en moet je proteïne toevoegen aan jouw haar routine.

Kijkend naar de poreusheid van je haar is het bij een hoge porositeit heel belangrijk om proteïne aan je haar toe te voegen. De haarschubben staan dan juist open en proteïne vult de haarschubben dan op. Bij een lage porositeit hoef je minder proteïne toe te voegen aan jouw haar en bij een hoge porositeit juist wat meer.

Omarm de Kracht van de Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode biedt een verfrissende benadering van de verzorging van krullend haar, en met de juiste toewijding en kennis kan het de sleutel zijn tot gezondere, mooiere krullen. We hebben in deze blog de belangrijkste stappen en principes van de methode doorgenomen, maar onthoud dat de reis naar prachtige krullen uniek is voor iedereen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

  • De basisbeginselen van de Curly Girl Methode omvatten het vermijden van schadelijke ingrediënten in haarproducten, zoals siliconen, sulfaten en parabenen.
  • Het begrijpen van je eigen haareigenschappen, zoals krultype, haardikte, haardichtheid, elasticiteit en porositeit, is cruciaal om de juiste producten te kiezen die aan jouw behoeften voldoen.
  • De verzorging van je krullen begint met het wassen en conditioneren van je haar met CG-proof producten die passen bij jouw haartype en behoeften.
  • Stylingproducten zoals gel, mousse, en haarolie kunnen worden gebruikt om de definitie en hold van je krullen te verbeteren.
  • Het stylen van je haar kan worden aangepast aan je voorkeuren, van ploppen tot föhnen met een diffuser, afhankelijk van het gewenste resultaat.
  • De balans tussen proteïnen en moisturizers is een cruciaal aspect van de Curly Girl Methode en vereist aandacht voor je eigen haarbehoeften.

Of je nu een doorgewinterde krullenkoning of -koningin bent of pas begint aan je krullenreis, onthoud dat geduld en experimentatie essentieel zijn. Geef je krullen de tijd om te transformeren en pas je routine aan naarmate je meer inzicht krijgt in je haar.

Heb jij krullend haar? Probeer ook eens de cg methode!

Wil jij jouw haar ook goed verzorgen om mooie krullen te krijgen? Bij Hairaction vind je een mooi aanbod aan Curly Girl proof producten. We hopen dat deze blog je heeft geholpen om de Curly Girl Methode te omarmen en de weg vrij te maken voor prachtige, gezonde krullen. Dus omarm de kracht van de Curly Girl Methode en laat je krullen stralen! Heb je nog vragen of wil je graag geadviseerd worden, dan staan we altijd voor je klaar. Spreek met een van onze beauty experts door te bellen naar +31(0)46 420 04 70 of een e-mail te sturen naar expert@hairaction.nl Ook kun je nog altijd een kijkje nemen bij onze blog "Krullend haar verzorgen" voor nog meer andere tips en tricks voor de verzorging van krullen.

Tags: krullen
Zakelijke klant? Klik hier om in te loggen
Voor 17.00 besteld? Morgen al in huis!
Klantenservice Direct een medewerker spreken?
Uitstekend beoordeeld Meer dan 4.000 reviews

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen