Haaruitval, alles wat je moet weten.
Inloggen
Winkelmandje
Klantenservice? Elke werkdag bereikbaar
Sinds 1988 Bezoek onze showroom (3000 m2)
Uitstekende beoordeelding (4.75 / 5.0)
Zakelijke klant? Klik hier om in te loggen
Voor 17.00 besteld? Morgen al in huis!
Klantenservice Direct een medewerker spreken?
Uitstekend beoordeeld Meer dan 4.000 reviews

Haaruitval, hoe komt het? En hoe kom je er vanaf?

Haaruitval, hoe komt het? En hoe kom je er vanaf?
Geplaatst op 6-5-2022 door Anne

Wat kun je doen tegen haaruitval?

Heb jij last van haaruitval? Dat is natuurlijk hartstikke vervelend, het liefst willen we toch allemaal zo lang mogelijk kunnen genieten van onze mooie bos haar? We zeggen niet voor niets vaak "als je haar maar goed zit". Als het haar goed zit, voelen we ons toch veel fijner in ons vel en voelen we ons veel meer onszelf. We kunnen ons dan ook helemaal voorstellen dat je graag meer wilt weten over haaruitval. Hoe kom je eraan, kun je het voorkomen, wat is het precies maar vooral hoe stop je het?! Al deze vragen zullen we voor je beantwoorden in deze blog. Hopelijk heb je iets aan de informatie en tips die we met je delen en geniet je snel weer van jouw geliefde bos haar.

Wat is haaruitval?

Laten we beginnen met het volgende; veel mensen zien haren rondslingeren in huis, in de badkamer en dan voornamelijk het afvoerputje (am I right ladies 👀?) en vaak in de haarborstel. Wees dan niet te snel ongerust! Het is namelijk zo dat iedereen gemiddeld tussen de 50 - 120 haren per dag verliest. Het is dus heel normaal wanneer er haren rondslingeren, daar waar jij bent geweest 😉. Hoe langer je haar, hoe meer dit opvalt, hoe sneller je denkt dat dit niet normaal is. Dat is het dus wel.

Dan, haaruitval wat is dat dan precies? Je spreekt van haaruitval wanneer je meer haren verliest dan normaal en je merkt dat je haar dunner begint te worden. Je kunt dan in een korte tijd een deel van je haar verliezen. Hoeveel je zult verliezen hangt af van de ernst van de haaruitval en welke soort haaruitval. Er is namelijk niet één benaming voor haaruitval, maar het hangt ook af van de oorzaken.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Haaruitval kan kan verschillende medische oorzaken hebben, zoals;

 • Ziekte
 • Ongezond gewicht
 • Medicijn gebruik
 • IJzer tekort

Door bovenstaande oorzaken wordt het haar steeds minder gezond waardoor het uiteindelijk uit zal gaan vallen. Op deze medische oorzaken gaan we in deze blog niet verder in, hier heb je natuurlijke medische kennis voor nodig. Gelukkig zijn er zo ook al heel wat algemene tips die we je kunnen meegeven om je haar zo gezond mogelijk te houden en hierdoor uitval van het haar tegen te gaan. Sommige oorzaken zullen we kort nog even aan je uitleggen.

Haaruitval na een bevalling en de overgang
Deze vorm van haaruitval heeft te maken met de hormonen. Vaak zul je door de verandering van je hormonen eerst meer haar krijgen en een vollere haarbos ervaren. Helaas is dat meestal niet voor permanente duur. Deze haren zullen na verloop van tijd, ook weer door hormoonveranderingen weer uitvallen. Gelukkig is dit niets ernstigs en hoef jij je er dus geen zorgen over te maken wanneer je dit ervaart.

Haaruitval door weersveranderingen
Het klinkt misschien een beetje gek, maar ook dit kan voorkomen. We noemen dat ook wel seizoensgebonden haaruitval. De perioden dat dit het meest voorkomt zijn in het begin van het voorjaar en het begin van het najaar. Gelukkig is ook dit niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, deze vorm van haaruitval stopt namelijk net zo snel weer als het is begonnen. Neem eens een huisdier in gedachten, deze zijn ook tijdens deze perioden "in de rui" en verliezen dan meer haar dan normaal.

Stress zorgt voor haaruitval
Het zal niks nieuws zijn, maar het hebben van stress heeft een negatieve invloed op je gezondheid wat weer doorstraalt naar de gezondheid van je haar. Door stress zal de haarcyclus tijdelijk in een rustfase staan waardoor deze niet groeit. Daarnaast zul je minder gezond haar ervaren als je last hebt van stress waardoor je haar sneller zal gaan uitvallen. Raak niet in paniek bij het hebben van haaruitval, dit verergert stress en zorgt voor nog meer haaruitval. Het is dus voor je haar extra belangrijk dat jij goed op jezelf let!

Trekken van het haar
Misschien denk je nu, "Aan je haar trekken? Waarom zou je dat doen"?, maar dat is niet helemaal wat we bedoelen, al is dat natuurlijk zeker niet goed voor je haar en kun je zo ook haren uittrekken. Wat we voornamelijk bedoelen is dat jouw haar zich in een positie bevindt waardoor hij aan de aanzet trekt. Bijvoorbeeld wanneer jij vaak je haar op dezelfde manier draagt, of bij een strakke staart of knot in je haar. Ook kun je hierdoor last krijgen van het fenomeen "haarpijn". Een zeer vervelende pijn aan je haar/hoofdhuid die vaak ook ontstaat door te strakke spanning of je haar te lang hetzelfde dragen. Wanneer je vervolgens met je handen in het haar zit, voelt dit zeer vervelend aan.

Slechte conditie van de hoofdhuid
Ook deze zal je niet verbazen, maar bij een slechte conditie van de hoofdhuid kun je ook last krijgen van haaruitval. Schilfers, roos of een ontstoken en geïrriteerde hoofdhuid kunnen de haargroei beperken wat op zijn tijd weer zal zorgen voor het verlies van je haar.

Kun je haaruitval stoppen?

Laat ik beginnen met het aangeven dat de meeste vormen van haaruitval tijdelijk zijn en het haar dus uiteindelijk weer terug zal groeien. Haaruitgroei is meestal niet direct te stoppen, maar er zijn wel een aantal opties waardoor je haaruitval kunt verminderen waarna het uiteindelijk zal stoppen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook dingen die je kunt doen zodat je haaruitval voor bent en kunt voorkomen. Laten we beginnen met de producten die je kunt gebruiken om haaruitval zo veel mogelijk te verminderen en het haar zo gezond mogelijk te maken.

De producten van Fanola Energy geven het haar een boost aan energie. Het is een lijn die specifiek is ontworpen om haaruitval te verminderen en voorkomen. De energie en gezondheid van het haar worden hersteld. De bijzondere ingrediënten in de Fanola Energy Lotion zijn onde andere oligo-elementen, rozemarijnextract en netelextract. Deze werken samen om het haar weer levendig en gebalanceerd te maken!

De Lakmé K.Therapy Active lijn bestaat uit actieve producten die helpen om haarverlies te verminderen. Haargroei wordt bevorderd en gestimuleerd zodat het haar dikker en gezonder wordt en haarverlies tegen wordt gegaan. Was het haar met de Lakmé K.Therapy Active shampoo en verzorg met het bijbehorende Lakmé K.Therapy Active Fortifying Mask. Gebruik hierna het Lakmé K.Therapy Active Shock Concentrate waardoor de haarzakjes worden versterkt en haaruitval in hoge mate wordt verminderd.

De Actigener Natural Therapy Shampoo Strong is een ideale shampoo wanneer je last hebt van vet haar en haaruitval. Deze shampoo zorgt ervoor dat haaruitval wordt geremd en de haargroei wordt gestimuleerd. De hoofdhuid krijgt een korte tijd een tintelend en warm gevoel waardoor de doorbloeding wordt geactiveerd. Door het activeren van de doorbloeding wordt ook vet haar verminderd. Win-win dus!

De innovatieve producten van de Jungle Fever Scalp lijn zijn ontwikkeld op basis van moderne haarwetenschappen en zijn vrij van parabenen, allergenen en SLS/SLES. Een formule die is gebaseerd op natuurlijke extracten en essentiële oliën waardoor de hoofdhuid op een effectieve manier wordt verzorgd. De Jungle Fever Lossless Shampoo is een goede shampoo binnen deze lijn om haaruitval te verminderen en de hoofdhuid goed te verzorgen. Het haarzakje wordt versterkt en het haar wordt voller en dikker.

Hoe voorkom je haaruitval?

Naast bovenstaande producten zijn er natuurlijk ook nog andere dingen die je kunt doen om haaruitval voor te zijn. Hieronder geven we je een aantal tips waarvan we hopen dat ze je zullen helpen om jouw haarbos mooi en gezond te houden.

Een aantal algemene tips om jouw haar (maar natuurlijk ook jezelf ❣) gezond te houden;

 • Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Bij te weinig slaap zul je dit ook aan je haar merken doordat dit futlozer zal worden. Als jij moe bent, wordt je haar dit ook.
 • Genoeg beweging is key! Zorgt dat jij fit blijft, dan blijft jouw haar ook fit en energiek!
 • Water, water, water.. Water drinken is heel belangrijk, zorg er dan ook voor dat jij iedere dag genoeg water binnen krijgt zodat jij en je haar niet zullen uitdrogen.
 • Heb je last van stress? Dan merk je dit ook aan je haar. Zorg er dan voor dat je aan jezelf denkt en even zorgt voor rust en ontspanning.


 • Draag jij graag een staart of knot in je haar? Dat is natuurlijk helemaal prima. Zorg er dan wel voor dat jij regelmatig een andere haarstijl draagt om de spanning in je haar te verminderen en het haarzakje een beetje rust te gunnen. Om op een verantwoorde manier een (strakke) staart of knot in je haar te dragen raden wij het gebruik van de Invisibobble aan. Deze elastieken hebben een hoog draagcomfort en laten geen bobbels achter in het haar. Daarnaast wordt er veel minder spanning op het haar gezet en zul je minder last hebben van trekkende haren, hoofdpijn en haarpijn.

  Het gebruik van een goede haarborstel is natuurlijk heel belangrijk om je haar zo gezond mogelijk te houden. Sommige borstels trekken dusdanig aan het haar waardoor dit breekt of zelfs uitvalt. Wat is dan een goede borstel? Laat ik beginnen met de Tangle Teezer Scalp Brush Pink. Deze borstel is in het bijzonder geschikt voor de hoofdhuid stimulatie. Dankzij de massage die deze borstel geeft aan je hoofdhuid wordt deze verzorgd en verfrist terwijl dode huidcellen worden verwijderd. De bloedcirculatie wordt geactiveerd waardoor haargroei wordt gestimuleerd en haaruitval wordt voorkomen. Daarnaast kan deze hoofdhuidborstel zorgen voor ontspanning waardoor stress en hoofdpijn worden verlicht. Ook de Framar Pneumatische Borstels zijn een goede optie. Deze borstel is zacht voor de hoofdhuid dankzij het flexibele kussen en oefent daardoor niet te veel druk uit op de hoofdhuid maar omarmt deze juist als het ware. Een andere goede borstel om de hoofdhuid te stimuleren is de Olivia Garden Fingerbrush Combo Edelweiss met een combinatie van everzwijnhaar en nylon haren. De nylon haren zorgen voor een hoofdhuid stimulatie waardoor haaruitval wordt voorkomen en haargroei wordt bevorderd. Daarnaast sluiten de haarschubben om uitdroging te voorkomen.

  Haaruitval bestrijden? Dan zit je goed bij Hairaction.nl

  Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren over haaruitval en hoe je dit remt en voorkomt. Bij Hairaction vind je een ruim aanbod aan producten die je hiermee kunnen helpen. Heb jij nog vragen over haaruitval en wil je graag advies ontvangen wat voor jou het beste zou kunnen werken? Neem dan gerust contact met ons op via de Live Chat, telefonisch of via e-mail. Ons telefoonnnummer is +31(0)46 420 04 70 en het maildres is expert@hairaction.nl. We staan voor je klaar en helpen je graag verder!

  Zakelijke klant? Klik hier om in te loggen
  Voor 17.00 besteld? Morgen al in huis!
  Klantenservice Direct een medewerker spreken?
  Uitstekend beoordeeld Meer dan 4.000 reviews

  Winkelmandje

  Wis filters

  Filter

  Annuleren
  Bevestigen