Welke scharen gebruiken kappers?
Kappers maken gebruik van diverse kappersscharen. Voor elke kniptechniek kun je een andere schaar gebruiken. In deze blog geven we je uitleg over de verschillende soorten kappersscharen die er zijn, en welke kniptechnieken hierbij passen. Ook leggen we een aantal punten uit waar je op kunt letten tijdens het uitzoeken van een nieuwe schaar.
Welke kappersschaar heb je nodig?
Om te weten welke schaar je nodig hebt, is het handig om te weten welke soorten scharen er zijn. De volgende scharen zijn de meest gebruikte scharen in een salon:
Knipscharen
Knipscharen zijn de standaard scharen voor de salon. Een knipschaar wordt gebruikt om het haar te knippen, in te knippen of om mee te slicen. Een knipschaar heeft 2 snijbladen zonder vertanding die scherp zijn geslepen. Knipscharen worden dagelijks in iedere salon gebruikt. Het is de go-to schaar als het gaat om het knippen van het haar.
Klik hier om een kijkje te nemen naar de knipscharen verkrijgbaar bij Hairaction.nl.
Coupescharen
Naast de knipschaar is de coupeschaar een veel gebruikte schaar. De coupeschaar, ook wel de modelleerschaar, is een schaar met een vertanding aan een van de twee snijbladen. De coupeschaar is perfect voor het uitdunnen van het haar, maar ook voor het opknippen. Niet elke coupeschaar heeft evenveel tanden. De regel bij de coupescharen is: hoe meer tanden, hoe fijner de uitdunning. Voor het grof uitdunnen van het haar kun je dus kiezen voor een coupeschaar met minder tanden.
Klik hier om een kijkje te nemen naar de coupescharen verkrijgbaar bij Hairaction.nl.
Effileerscharen
De Effileerschaar is de derde schaar binnen het rijtje. De effileerschaar is een schaar met vertanding aan beide snijbladen. Het is een schaar die enkel bedoeld is om het haar uit te dunnen en te effileren. Je kunt met de effileerschaar niet knippen. Met een effileerschaar is het effect van het uitdunnen groter dan bij een coupeschaar.
Klik hier om een kijkje te nemen naar de effileerscharen verkrijgbaar bij Hairaction.nl.
Welke maat kappersschaar heb je nodig?
Kappersscharen zijn er niet in enkel 1 formaat. Bij Hairaction is onze kortste schaar 4,5 inch en de langste schaar 8 inch. Dit formaat wordt gemeten vanaf de punt van de snijbladen tot aan de onderkant van het onderste vingeroog. Het verschil in formaten is er niet zonder reden. Met een korte knipschaar knip je kleine stukken in een keer, waardoor je preciezer kunt knippen. Met een grotere schaar kun je grotere stukken knippen en grover werk verrichten. Het is daarnaast ook belangrijk het juiste formaat voor jouw handen te kiezen. Gebruik je een te kleine schaar, dan kun je sneller last krijgen van vervelende klachten.
Wat is een ergonomische kappersschaar?
Niet alleen verschillen scharen in formaat. Ook het design kan verschillend zijn. Laten we beginnen bij een klassiek design. Er wordt bij een schaar over een klassiek design gesproken wanneer de vingergaten recht tegenover elkaar staan. De schaar is volledig symmetrisch.
Een ergonomisch design, ook wel een offset design, heeft juist geen symmetrie in de schaar. Een vingeroog ligt lager dan het ander. Ergonomische scharen zorgen voor meer gemak en comfort tijdens het knippen. Ook geeft het ergonomische design meer controle tijdens het knippen. Met een ergonomisch design kun je gerust langdurig doorgaan met knippen, zonder last te krijgen van vervelende kapperskwaaltjes aan je handen en polsen. Een ergonomische schaar kan dus heel veel voordelen bieden.
Een mooi voorbeeld van een ergonomische schaar is de Jaguar Charm Knipschaar. Een duidelijke klassieke schaar daarentegen, is de Jaguar Satin Plus knipschaar.
Convex geslepen of vlak geslepen snijbladen
Kappersscharen kunnen op twee verschillende wijzen zijn geslepen: vlak geslepen en convex geslepen. Vlak geslepen scharen hebben vlakke snijbladen waarmee het haar recht wordt afgeknipt. Je creëert hiermee en rechte en strakke lijn en hebt meer consistentie in de haarlengtes.
Convex geslepen snijbladen, ook wel gehoonde snijbladen, hebben daarentegen een bolling in het snijblad (hol of bol). Wanneer de snijbladen convex geslepen zijn, knipt de schaar het haar schuin af. Dit zorgt voor minder gespleten haarpunten. Je creëert een clean cut. Ook zorgt een convex geslepen kappersschaar ervoor dat het haar minder snel uitdroogt. Een convex geslepen schaar is voor vele kappers een geliefde schaar om mee te knippen.
Onderhoud van professionele kappersscharen
Een goede kappersschaar gaat in principe een leven lang mee. Om ervoor te zorgen dat een schaar zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk de schaar goed te onderhouden en te verzorgen. We geven je een aantal tips:
1. Reinig je schaar dagelijks na gebruik
Het schoonmaken van je kappersschaar zorgt ervoor dat de schaar lang mooi blijft, maar ook dat deze soepel blijft knippen. Daarnaast is het reinigen van je schaar uiteraard ook zeer hygiënisch voor jou en je klanten.
2. Olie je schaar regelmatig
Het oliën van je schaar zorgt voor het behoud van een soepele loop. Wanneer je schaar soepel knipt, zul je minder snel last krijgen van pijnlijke gewichten.
3. Berg je schaar goed op
Let erop dat je je schaar op een droge en veilige plek opbergt. Dit kan in een scharenholster of scharenetui zijn.
4. Knip alleen haar met je kappersschaar
Gebruik je schaar alleen voor het knippen van haar. Ga hier geen papier of plastic mee knippen. Dit kan schadelijk zijn voor je schaar.
5. Stel je schaar goed af
Het afstellen van je schaar is belangrijk om de schaar scherp te houden en een soepele loop te behouden.
6. Laat je schaar professioneel slijpen
Wanneer een knipschaar niet meer netjes knipt of een coupeschaar niet meer soepel door het haar glijdt, is deze vast toe aan een slijpbeurt. Zorg ervoor dat je scharen altijd scherp zijn.
Advies over kappersscharen nodig?
Ben je geïnteresseerd in het kopen van een schaar, maar heb je nog wat extra advies nodig? Dan kun je altijd bij ons terecht. Onze experts staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te adviseren over kappersscharen. Neem gerust contact met ons op door te bellen naar +31(0)46 420 04 70 of een e-mail te sturen naar [email protected]. We helpen je graag verder!